Kaczka dworka

Kaczki Dworki uzyskano w wyniku krzyżowania kaczorów cayuga z mięsnymi kaczkami rodowymi pekińskimi. Jest to staropolska rasa. Dworki odznaczają się lekko spionowanym, ale długim, szerokim i dobrze umięśnionym tułowiem. Grzbiet mają wypukły, pierś dobrze umięśnioną, okrągłą i szeroką, nogi dosyć długie, mocne i szeroko rozstawione, szyję średniej długości, lekko wygiętą, ale niezbyt grubą. Głowa niewielka, płaska, dosyć długa. Dziób kaczek jest czarny lub cielisty, nogi jasnożółte lub cieliste. Głowa, górna część szyi, piersi, grzbiet i boki tułowia są czarne, zaś reszta ciała – biała, przy czym piersi i brzuch mają odcień brązowy. Wyróżnia się wybitną mięsistością i smakiem mięsa, czym wynagradza trudne skubanie, ze względu na ciemne pióra. Masa ciała kaczki Dworki to około 4 kg, a kaczorów około 5 kg. Osiągają taką wagę w 8 tygodni, jednak przy chowie ekstensywnym może być to 12 tygodni. Doskonale nadają się do chowu amatorskiego. Są one odporne na niekorzystne warunki środowiska i łatwe do chowu, ruchliwe, bardzo dobrze żerują na pastwiskach naturalnych. Kaczka dworka ma skłonności do otłuszczania się. Mięso jest chude, jednak po okresie dorośnięcia do swojej wagi zaczyna się otłuszczać, dlatego ważne jest aby ubój wykonać w odpowiednim momencie.