Rossa

Kurka Rosa ze względu na swój potencjał genetyczny idealnie sprawdza się na wolnym wybiegu. Nioskom powinno się dostarczyć dobrze zbilansowanej paszy o zawartości minimum 17% białka, 11,5 MJ/kg( 2800 kcal/kg). Zalecany dzień świetlny to minimum 15 godzin ( należy pamiętać, aby w okresie nieśności nie zmniejszać czasu oświetlenia). Natężenie światła powinno wynosić 4W na metr kwadratowy. Gdy przychodzą krótkie, jesienno-zimowe dni należy doświetlać kurnik. W wieku 20 tygodni kurka waży ok. 1,6 -2 kg, a dorosła 2,4 – 2,5 kg. W pierwszym roku produkcji znosi 260- 280 jaj o kremowych skorupkach, które ważą 55-64g. Kura jest dobrą nioską o doskonałej zdrowotności w czasie wychowu i produkcji oraz dobrych parametrach wylęgowych. Najczęściej spotykana jest kura o brązowym upierzeniu, jednak występują także kury jarzębiate i czarne.

Sussex

Rasa wyhodowana w Wielkiej Brytanii, w hrabstwie Sussex. Do Polski ptaki sprowadzono z Danii, w ramach darów UNRRA. Wartą podkreślenia cechą tych kur jest duża odporność na zmiany warunków pogodowych, mogą więc swobodnie poruszać się po ogrodzie lub podwórku. Ptaki te są nietrudne do oswojenia, mają przyjazny i spokojny charakter. Rasa nadaje się dla początkujących hodowców, gdyż ptaki są wytrzymałe i odporne. Masa dorosłej kury waha się w przedziale od 2,5 do 2,8 kilogramów, kogut jest zdecydowanie większy – osiąga około 3-4 kilogramów. Ze względu na spore rozmiary, kury rasy sussex są dobrym źródłem mięsa, sprawdzają się również jako nioski – noszą około 260- 280 jasnych jaj rocznie o masie 55-64 g.

Tetra SL

Brązowa kura z białym piórkiem w ogonie, odznacza się nadzwyczajną nieśnością. Aby w pełni wykorzystać jej możliwości genetyczne, należy dostarczyć im dobrze zbilansowanej paszy o zawartości minimum 19% białka, 11,5 MJ/kg (2800 kcal/kg), należy również stosować dzień świetlny 16 godzin (należy pamiętać, aby nie zmniejszać czasu oświetlenia w okresie nieśności). Natężenie światła powinno wynosić 4W na metr kwadratowy podłogi. Masa ciała kury dorosłej to 1,60 – 1,80 kg. Ogólna produkcja jaj w ciągu roku to około 320 -340 jaj rocznie o wadze ok. 55-62g. Kura Tetra SL to lekka kura, która charakteryzuje się bardzo małym zużyciem paszy, dlatego tak ważna jest duża ilość białka w paszy. Tetra SL ze względu na swoją genetykę, najlepiej sprawdza się w pomieszczeniach zamkniętych, gdyż zapewnia to jej stałą temperaturę oraz małą wilgotność. W przeciwieństwie do kury Rosy nie poleca się jej na wolny wybieg.

Tetra Tintet

Lekka nioska o białym upierzeniu, która przy zachowaniu odpowiednich warunków żywieniowych i środowiskowych wykazuje się niezwykle wysoką nieśnością. Nioskom należy dostarczyć dobrze zbilansowanej, wysoko białkowej i energetycznej paszy o zawartości minimum 19% białka, 11.5% MJ/kg (2800 kcal/kg), należy również stosować dzień świetlny 16 godzin. Natężenie światła powinno wynosić 4W na metr kwadratowy podłogi. Należy pamiętać, że nigdy nie zmniejszamy czasu oświetlenia w okresie nieśności. Masa ciała kury dorosłej mieści się w przedziale 1,4-1,6 kg. Przy zachowaniu odpowiednich warunków (zamknięte pomieszczenie, mała wilgotność, stała temperatura i oświetlenie, wysokobiałkowa pasza) kura znosi około 320-340 jaj w ciągu roku, które ważą 55-62g. Jajko jest koloru kremowego. Podobnie jak kura Tetra SL najlepiej sprawdza się w pomieszczeniach zamkniętych.

Tetra Blanca

Kura Tetra Blanca potocznie nazywana jest LEGHORNEM, gdyż powstała na podstawie genetycznej kury Leghorn. Charakteryzuje się nadzwyczajnie wysoką nieśnością. Aby w pełni wykorzystać możliwości kury, należy dostarczyć jej dobrze zbilansowanej, wysoko białkowej i energetycznej paszy o zawartości minimum 19% białka, 11.5% MJ/kg (2800 kcal/kg), należy również stosować dzień świetlny 16 godzin. Natężenie światła powinno wynosić 4W na metr kwadratowy podłogi. Należy pamiętać, że nigdy nie zmniejszamy czasu oświetlenia w okresie nieśności. Masa ciała kury dorosłej mieści się w przedziale 1,4-1,6 kg. Kura znosi około 320-340 jaj w ciągu roku o białej skorupce, które ważą około 55-62g. Kura Tetra Blanca to lekka kura, która charakteryzuje się bardzo małym zużyciem paszy, dlatego tak ważna jest duża ilość białka w paszy. W przeciwieństwie do kury Rosy nie poleca się jej na wolny wybieg.

Bovans brown

Bovans to kura, która wyglądem nie różni się od Tetry SL- brązowe upierzenie z białym piórem w ogonie. Przy zapewnieniu jej odpowiednich warunków (zamknięte pomieszczenie, stała temperatura, mała wilgotność) oraz odpowiedniej paszy ( o zawartości minimum 19% białka, 11,5 MJ/kg (2800 kcal/kg)) kura odwdzięcza się wysoką nieśnością. Należy również stosować dzień świetlny 16 godzin (pamiętać, aby nie zmniejszać czasu oświetlenia w okresie nieśności). Natężenie światła powinno wynosić 4W na metr kwadratowy podłogi. Dorosła kura waży około 1,60 – 1,80 kg. Znosi jajka o brązowej skorupce, które ważą 55-62g. Tak jak kura Tetra SL charakteryzuje się bardzo małym zużyciem paszy, dlatego tak ważna jest duża ilość białka w paszy.

Isa brown

Isa, podobnie jak Tetra SL oraz Bovans Brown jest lekką kurą o brązowym upierzeniu i białym piórem w ogonie. Przeznaczona do zamkniętych pomieszczeń. Ze względu na bardzo małe zużycie paszy, musi być ona bogata w białko (pasza o zawartości minimum 19% białka, 11.5% MJ/kg (2800 kcal/kg)). Należy stosować dzień świetlny 16 godzin (pamiętać, aby nie zmniejszać czasu oświetlenia w okresie nieśności). Natężenie światła powinno wynosić 4W na metr kwadratowy podłogi. Dorosła kura waży około 1,60 – 1,80 kg. Ogólna produkcja jaj w ciągu roku to około 320 -340 jaj rocznie o wadze ok. 55-62g o brązowej skorupce. Tak jak Tetra SL i Bovans Brown kura nie sprawdza się na wybiegu.

PODSUMOWUJĄC!

Rasy typu Rosa, Messa doskonale sprawdzają się na wolnym wybiegu. Są to duże, ciężkie kury, które idealnie radzą sobie ze zmiennymi warunkami pogodowymi. Znoszą około 260-280 jaj rocznie o wadze 55-64g, o kremowym kolorze skorupki. Charakteryzują się większym zużyciem paszy, jednak nie musi być ona tak treściwa, jak w przypadku lekkich kur.

Rasy typu Tetra, Bovans, Isa to lekkie kury, mniej odporne na warunki pogodowe. Ze względu na swoją genetykę najlepiej sprawdzają się w zamkniętych pomieszczeniach. Znoszę około 320-340 jaj o wadze 55-62 g, o brązowym, białym, kremowym kolorze skorupki ( w zależności od odmiany kur). Ich charakterystyczną cechą jest bardzo małe zużycie paszy, jednak aby osiągnąć maksymalny efekt musi być ona bardzo treściwa.