Przepiórki
Średni ptak wędrowny z rodziny kurowatych, zamieszkujący niemal całą Europę, Azję Środkową i Afrykę Północną. Upierzenie brązowoszare z dodatkiem żółtego. Na grzbietowej stronie ciała, która jest ciemniejsza, biegną podłużne płowe smugi. Nad okiem znajduje się kremowa brew, pod którą biegnie biała pręga. Podgardle białe, u samca na białym polu podgardla znajduje się czarna plama, co pozwala odróżnić go od samicy.
Jest niewielkich rozmiarów, osiąga około 20cm. Rozpiętość skrzydeł 34–36 cm Masa ciała ok. 110 g (wyjątkowo do 140 g). Mięso z przepiórki ma jasnoróżowy kolor, jest mięsem chudym, bogatym w witaminy, białko oraz o delikatnym, wykwintnym smaku. Tuszkę z przepiórki możemy, gotować, piec, dusić, nadziewać mięsnym, ziołowym lub owocowym farszem. Powstają z niej smaczne zupy, rosoły oraz potrawki.